Friday, 6 July 2012

DISCRIMINATION


hi budak kacak and budak ayu sekalian,
sekali lagi apa khabar?hari ni tajuk entry is "DESCRIMINATION".hm,apa pendapat you all,...ya tajuk ni sedikit hangat untuk golongan dumpster,hell yeah,i one of it.i'm used of it,tambah-tambah kalau kawan kita tu lawa,kaya,or feymes..diskriminasi yang selalu berlaku pada diri ku ialah dari segi rupa and warna kulit,nah..i'm proud who i am..

di sini diingatkan,kewujudan entry ini bukan untuk miss A meluahkan rasa hati yang tebuku sekian lama, (ecececeh ayat skema),tapi hanya ingin berkongsi pendapat tentang kesan dikriminasi terhadap seseorang.

SITUASI PERTAMA:BUDAK HODOH MENGURAT BUDAK CANTIK/HANDSOME

ok,budak cantik and budak handsome sekalian,apa perasaan korang bila spesis korang (budak cantik/budak handsome),help you in certain work you do,be with you,and always make you laugh.
their answer:"OMG he love me" and "perhaps she become my wife"
tapi bila keadaan tu berubah,dan ditukar kepada budak hodoh,
your answer: "how sweet,he is my friend" and "i hope you can be a nice aunty for my children"

ok,memang ridiculous kan,tapi tu lah fakta nya.

SITUASI KEDUA:BUDAK HODOH VS BUDAK CANTIK/HANDSOME WITH OLD FOLK

pernah tak korang tolong makcik and pakcik angkat barang,melintas jalan or something else yang korang rasa patut la.
for budak cantik/handsome
their answer is:"baik nya kamu,bagus ni kalau buat menantu,berkenan makcik"
for budak hodoh
their answer is : "baik nya kamu..."

kejam kan...menusuk sampai ke jantung..

SITUASI KETIGA:BUDAK HODOH VS BUDAK CANTIK/HANDSOME WITH THE PUBLIC

for this case,kita bayangkan dalam library ok,
you all: "kak,mana bahagian novel"
for budak cantik/handsome
their answer: "oh bahagian novel dekat sebelah ensiklopedia tuh,yang belah atas alaf 21 punya tau..adik minat baca novel eyh,rajin-rajin lah pinjam buku dekat sini eyh",(sambil melemparkan senyuman)
for budak hodoh
their answer is:"oh bahagian novel yer,em cuba cari sebelah side ensiklopedia...."(sambil melemparkan senyuman)

nasib baik masih berbudi bahasa lagi kan.
SITUASI KEEMPAT:BUDAK HODOH VS BUDAK CANTIK MENYERTAI DRAMA


kita bayangkan situasi ni apabila,sekolah nak membuat pementasan drama or teater
si A ialah budak cantik/handsome
si B ialah budak hodoh
 cikgu : "ok hari ni saya nak pilih pelakon,ok A awak jadi hero/heroin,and B awak jadi watak sampingan(i mean si B ni  jadi mak hero/heroin,orang jahat,or nasib tak baik jadi pokok)
ok how my description.,betulkan...

so as conclusion,sikap diskriminasi ni boleh meyebabkan seseorang tu jadi murung,not believe in their self,kecewa,dumpster,dan always put the blame on him/her..macam gambar kat atas ni,yer bila laki tu hodoh,korang terus expect dia tak berduit and reject him,tapi bila dia kacak,tak berduit pun tak apa.i said the truth rigth.ok im done.thank for reading my blog.heheheheh...



13 comments:

  1. HAHA. sangat betul, betul dan betul :)

    ReplyDelete
  2. xptt deskriminasi cm 2,lawa or hodoh bkn terletak d tgn kita utk jugde sbb Allah da cipta mnusia tu sebek mgkn n xde cacat cela nye..i'm proud to b myself =)

    ReplyDelete
  3. saya tak ensem..boleh saya ngorat awak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalalalala...nak main ngorat2 pulak dia

      Delete
  4. hahaha . :) nice . agak2 orang ensem tu semua ada duit agaknya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la...kene tgk2 jgk la kan..

      Delete
  5. Replies
    1. manusia biasa la...yg cantik semua baik

      Delete
  6. perempuan nak yang hensem je eh? sebab tu ramai yang layan k-pop kot..harap komen gua tak larik darik tajuk.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya,..lelaki pon suka tgk yang lawa jugak an..

      Delete