Saturday, 22 March 2014

gigi saya cantik


hello kawan kawan

 sebelum terlambat,miss A nak bagi tahu yang,hari ni entry miss A,lil bit boring...

if you want continue reading this entry,just go for it,because today,miss A will explain about teeth.

hal ini disebabkan,miss A tiba2 nak bagi info ilmiah kat korang..just wanna share,something about teeth that i have been study last week...

gigi oh gigi
gigi ade rahsia tersembunyi

umur oh umur
apa kaitan kau dengan gigi



hm...cbe fikir

ok..let me settle down,
pada suatu hari...miss A di beri latihan utk mengetahui cara mengira umur berdasarkan gigi,and i feel so excited, dan lepas ni boleyh la miss A bajet2 csi sikit..huhuhu

the truth is,if in future i deal with skull or teeth of victim without clear identity,thus i must know how to reconstruct again the victim identity,and one of the way is by know the age of the teeth . :)


gambr hiasan
nampak tak gigi kt atas ni

hah..macam ni la yang miss A kene identify the victim age tu.. (argh pening kepala)

kalau tgk dari gigi ni..miss A clasifykan ia kepada class "mixed dental age" (gigi susu dan gigi kekal masih ade)..maknenyer gigi ni milik kanak2 yang berumur dalam lingkungan 6-12 tahun

ok now we go to method that determine the age,
ade macam2 cara, yang miss A guna is Demirjian Method sebab dia agak simple

nak tahu macam mana miss A boleh tahu umur mangsa ni..hmm...meh tgk gmbr dibawah,so korang x la bosan  sgt kan

fg 1


  1. x ray kat atas tu is pan oral view or OPG (orthophantomogram)..sebab tu Demirjian method sesuai digunakan.
  2. dari x ray tu,tgk bahagian left mandible (from midline of the teeth untill the end of it)
  3. compare the incisor 1, incisor 2, canine, primolar 1, primolar 2,molar 1,molar 2, with fg1
    fg2
  4. the description from each of the fg 1 can be seen in fg 2
  5. slepas kesemua gigi sudah diketahui jenisnyer,kita akan mulakan sesi pengiraan (kuasa kalkulator!!!)

fg3
   6. dari table di atas, setiapjenis gigi ade nombor yang tersendiri..so just kira jenis gigi yang kita dah           buat..macam mana tu..hm..incisor 1 + incisor 2+ canine+ primolar 1+primolar 2+molar1+molar2.
  7. kira untuk belah lelaki dan perempuan sekali tau..sebab kita tak tahu jantina dia apa.
  8. dah total up semua gigi kita akan dapat satu jumlah yang besar,dari jumlah ni kita akan refer kepada     graph yang disediakan
fg4

fg5
   9. jumlah yang kita total up tadi,dijadikan maturity score,dan dari situ,kita tarik dengan cara melintang   hingga kene garisan merah,then tarik pula ia kebawah.
   10.voila...dah tahu average umur untuk x ray gigi tu (measure utk boys and girls sekali yer)

so harap korang faham la entry kali ini...ni juga salah satu cara miss A nak igt mnde ni..mana tahu keluar final macam ni...senang la miss A..huhuhuhu

p/s: miss A forensik bukan dental student...


   




No comments:

Post a Comment