Sunday, 16 August 2015

quality not quantity



Persahabatan boleh didefinasikan dari hubungan symbiosis, kau x boleh treat kawan kau macam hubungan parasit dimana kau hanya mahukan keuntungan dari relationship tu, macam kau kawan dgn org feymes or hot or kaya untuk dapat tempias diorang. Tapi kau perlu treat kawan kau mcam hubungan mutualisme, di mana kau dan kawan 2 dapat benefit bersama2, dia tolong kau,kau tolong dia, dia bosan, kau buat dia annoy,kau sedih dia gembirakan kau.


Persahabatan bagi miss A memang  penting, sebab tanpa kawan2 hidup kau di sekolah, di uni or di tempat kerja x bermakna. Miss A ni sebenarnya x lah banyak sosailize sgt,dan disebabkan itu, my friend circle is more smaller than others. Tapi miss A tak kisah pun sebab miss A rasa dgn kawan2 miss A yang ada ni,diorang dah cukup buat hidup miss A bermakna, dan disebabkan itulah hanya beberapa org je yang tahu how crazy i am, how funniest i am and how awesome i am.



Persahabtan juga adalah salah satu experimen di mana kita boleh tgk siapa kawan kita yang sebenar,yang always stand by our side in any condition or leave us behind when anything bad happen tu us. 

Kawan ni bermacam jenis,

jenis yang nak berkawan dgn kau time dia takde kawan je (jenis A)
jenis yang nak berkawan dgn kau sebab kau ada something (jenis B)
jenis yang nak berkawan dgn kau (jenis C)

3 jenis ni semua miss A ada

paling ramai sekali kawan adalah kawan jenis A.this type of friendship, i dont know how to describe them,they are totally hypocrite and just use you as their emergency kit. 

kawan jenis B ni miss A tak ramai sgt sebab miss A bkn ada apa2 pun, tapi adalah a few, jenis ni lama kelamaan diorang boleh jadi jenis C or diorang akan selama-lamanya berada di jenis B.

kawan jenis C ni lah miss A boleh kata, boleh kira dgn jari, memang lah diorang nampak sikit, tapi even sikit macam ni, diorang je lah yang boleh senyumkan miss A masa miss A sedih, kawan yang miss A boleh buang masa bersama2,tanpa rasa bersalah, dan sentiasa backup miss A kalau ada org cuba backfire miss A.

in conclusion quantity of friend is nothing when they don't show in your bad day, even kau ada 1000 kawan ,tapi semua suka cakap2 belakang kau, baik kau ada 8 orang kawan yang akan support kau bila ada org mngata kau.

-thus friendship is more about quality than quantity-


2 comments:

  1. Setuju dengan miss A. Susah jugak sebenarnya nak cari kawan yang kita boleh percaya betul2. Kadang2 yang nampak baik dan yang paling rapat itulah yang ada simpan iri hati hasad dengki dengan kita. Apa2pun moga2 kita akan dapat kawan yang betul2 ikhlas kawan dengan kita dan kita pun kena sentiasa berhati2 tak boleh juga nak percaya kawan 100% even kawan baik sekalipun. :)

    ReplyDelete
  2. betul apa yang awak cakap tu, bagus nasihat tu, miss A will take precaution utk berhati2 dgn kawan2 miss A . TQ

    ReplyDelete