Friday, 4 September 2015

JOURNEY OF DEBAB THE CAT SEEK THE NEW HOME





 setiap kucing seharusnya dapat merasa belaian dan kasih sayang dari kita, sebab kucing merupakan makhluk yang lemah, dan mahukan kasih sayang.

salah satu keistimewaan kucing ialah, dia dapat menghilangkan strees, bila kita belai dia, dia akan mengeluarkan frequancy dari badan dia, dan menyebabkan kita tenang.

sebab tu miss A suka bela kucing, sekurang2 nya masa miss A sedih ke,bosan ke, adalah teman nk borak or nak ajak main.

miss A ade dua ekor kucing dkt rumah, nama dia muffin dan waffle, dua2 jantan, manja, dan baru mencecah setahun masa 29 august haritu. nak dijdikan cerita, semenjak 2 minggu kebelakangan ni, ada seekor kucing asyik merayau je dkt rumah miss A, kadang2 dia datang nak minta belai2 je, kadang2 minta makan, miss A kesian dkt dia, sebab tuan dia pindah, then tinggalkan dia, kesian dah x betuan kucing ni.

miss A namakan dia debab sebab dia gemuk sgt



hasrat miss A sebenarnya nak bela debab ni, tapi kucing2 miss A suka gaduh2 dgn dia kalau dia masuk rumah miss A, jadi miss A pon x bela la dia, bagi makan je,

tapi lama kelamaan, miss A rasa kesian dkt dia sebab dia makin kurus and x terurus, nak bela syg pula nnti kucing miss A yang muffin and waffle rasa insecure,

jadi miss A pon iklankan dia dkt satu laman fb ni nama dia, Malaysian Cats Free Adoption. dgn harapan ada orang nak adopt debab ni.



alhamdulillah, ramai yang berminat nak adopt debab ni,

miss A rasa syukur sgt sebab ramai yang concern dkt dia,

now debab dah dapat owner baru,

nama dia AZFAR  tak silap, 

miss A tgk dia biasa jaga kucing, cara dia pegang debab ni, layan2 debab ni, 

moga dia boleh la syg debab dgn sepatutnya.

again terima kasih dkt Azfar and girlfriend dia sebab sudi jaga debab. sayang dia elok2 yer.

p/s: kalau korang rasa x nak bela kucing lps ni, jgn la buang dkt pasar or jalan, iklankan dkt page ni, insyaallah ade org nak bela kucing2 ni,

 ni link dia kalau korang nk tgk kucing or nak iklankan kucing










8 comments:

  1. Bestnya dapat bela kucing. Nak bela jugak tapi tak boleh. T__T

    ReplyDelete
  2. allergic ke awak, x pelah mungkin boleh bela haiwan lain, :)..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Awww, comelnya Debab, dan yeayyy, Debab dah ada new owner, nanti Debab balik lah badan dia, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap owner baru dia dapat la bagi kasih sayang n makan yang cukup dkt debab ni..huhu

      Delete
  6. Yes, betul kata miss a, saya tengok ramai yg kat luar sana yg x nak jaga kucing then buang kat pasar borong .. sian kucinng tu.. Kat sekolah saya ada 4 beranak kucing semue omel2, tapi pengetua sekolah saya pergi buang kucing2 tu kat pasar borong.. kejam kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm..mungkin perngetua awak rasa tu jalan terbaik..well lain org lain caranya..bagi miss A memang kucing boleh hidup kalau buang dkt pasar2 tu,sebab diorang dapat makan..tapi diorang x boleh survive dari pnyakit, mcm cacing ke, sebab mknn diorang mkn kt pasar semua sampah2 je...sedih pulak rasa.

      Delete