Wednesday, 24 February 2016

Miss A dan Post Morterm.






hi korang.....


ok entry kali ni miss A nak cerita pasal pengalaman Miss A



pengalaman pasal autopsy ataupon orang selalu panggil post morterm.


sebagai student forensik...mmg x terlepas la dari tgk prosedur autopsy ni...


kadang2 ada student yg smpai demam2 sbb terigt pasal benda ni..


tapi bagi miss A peluang nak be in mortuary room with a body that usually deal with police case is very rare for ordinary people.

mula2 rasa seram mmg ada la kan dalam diri ni, tipu la kalau x de perasaan tu..cuma lain org lain gaya dia nk deal dgn perasaan seram dia tu.


the moment you enter the mortuary room, the first thing that touch your sense is the smell, smelling of that room, the chemical and of course the smell that come form the death body.


unimaginable...



tapi cuba kita tgk semua ni dari perspektif lain...


persepektif yang miss A maksudkan ni dari segi kekuasaan Allah...


MasyaAllah...hebat sgt kuasa Allah


Dia dah atur elok2 kehidupan seseorang tu, sampai bila seseorang tu meninggal dia dah atur dgn sempurna proses pereputan mayat tu, sampai pakar2 pon dapat tentukan masa kematian seseorang tu.


tu belum masuk bab2 serangga yang akan datang bergilir2 mengikut peringkat pereputan mayat tu,

MasyaAllah....hebat...hebat ciptaan Allah





semua ni ditunjukkan untuk kita memahami kehebatan Allah, mmg tiada tolok bandingnya...


kerdilkan kita, 

lagi satu system badan kita, urat2 dalam badan kita,tulang, organ,muscle dan kulit kita, semua tu Allah dah letak elok2 di tmpt sepatutnya..


miss A ni kan,masa study anatomy, x delah appreciate sgt  benda2 ni, 

tapi bila dpn mata tgk pembedahan mayat tu, tgk organ2 dia,kulit,tnda2 lebam, tulang,urat2 dan system dalam badan yang dah tak bergerak lepas seseorang tu mati...rasa sayu sgt dalam hati ni weyh...


hebatkan Allah....


ni baru benda simple, belum lagi kalau tgk langit, awan, gunung....

weyh rasa kerdil sgt diri ni.....



betullah Allah maha besar....


learning from autopsy procedure from the start till the end

make me question about how i spent my 23 y/o of my life with something, that appreciate HIS power..

nak nangis pulak kalau bygkan...


oh oklah...

sebelum miss A tutup entry ni miss A nk payung la gambar 2 sikit kat korang








feeling "Grey Anatomy' for a little while


kne pakai baju ni tau time nk masuk bilik bedah mayat ni..kalau tak berbau la korang balik bilik nanti...

tambah2 kalau balik2 roomate pulak yg bau bukan kita yang bau...heh..mmg best la


baju,seluar,kasut tudung semua kene rendam lps balik dri autopsy....


rendam dan basuh dan sidai ....



ok lah...

bsok kelas pkl 8....bye...

4 comments:

  1. wah, miss A student forensik rupanya O.O
    saya salute sis sebab normal people like me memang tak boleh nak handle stuff macam tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...terharu pulak ada orang salute...orang selalu kata forensik ni kos main2 benad kotor je...tq2 awak

      Delete